Šaldyti ar švieži maisto produktai?

Šaldyti maisto produktai – tai tam tikrų produktų rūšis. Daržovės ir kiti maisto gaminiai užšaldomi namuose savo poreikiams arba pramoniniu būdu komerciniam realizavimui. Maisto laikymas žemoje temperatūroje ir užšaldymas yra vienas seniausių maisto laikymo būdų. Toks maisto laikymo metodas buvo naudojamas net tada, kai žmonės dar nežinojo tokių technologinių priemonių kaip šaldytuvas ar šaldiklis.

Jau nuo senų laikų buvo populiarus šaldymo būdas. Mūsų protėviai rinkdavo ledą nuo užšalusių ežerų ir upių ir laikydavo jį giliai po žeme esančiuose rūsiuose. Tokiu būdu seniau žmonės šaldydavo maisto produktus. Šiomis dienomis žmonės taip pat naudoja šaldytus produktus. Tačiau yra žmonių, kurie mano, kad šaldyti maisto produktai nėra sveiki. Šefildo Halamo universiteto maisto pramonės inovacijų centras Britanijos šaldyto maisto federacijos ir vietos maisto tiekėjų asociacijos užsakymu atliko tyrimą, kurio metu mokslininkai nustatė, kad kai kuriais atvejais švieži maisto produktai gali būti netgi mažiau vertingi, nes jų kokybė gerokai pablogėja, kol šie pereina tiekimo grandinę. Taip pat yra teigiama, kad šaldytų daržovių maistinė vertė niekuo nesiskiria nuo šviežių daržovių maistinės vertės, o kai kuriais atvejais netgi gali pranokti ją. Vadinasi, galime daryti išvadą, kad mūsų dienomis šaldyti maisto produktai gali būti sveikesni, negu tie, kurie parduotuvėse parduodami  švieži.

Šiandieninis gyvenimo tempas labai didelis – daugelis studijuoja, daug dirba, nuolat kažkur skuba, todėl ne kiekvienas gali pasigaminti šviežio maisto. Tačiau visi norime maitintis sveikai.

Bet dėl laiko trūkumo vis rečiau maistą ruošiame namuose ir dažniau valgome retoranuose ar viešoje aplikoje, kur tikimybė apsinuodyti maistu yra didžiausia. Tačiau riziką apsinuodyti šiuo maistu viešoje istaigoje didina tai, kad su maisto produktais kontaktuoja didelis kiekis žmonių ir taip gali būti mikrobais užteršti dideli maisto kiekiai, didėja netinkamo maisto apdorojimo ir laikymo tikimybė. Pagrindinis su šviežiais maisto produktais plintantis patogenas, atsakingas už apsinuodijimą maistu, buvo „Salmonella” bakterija, kuri sukeldavo ūminę žarnyno infekciją. Ši bakterija nuo 1990 iki 2003 metų tapo pektadalio visų per maistą paplitusių ligų protrūkių priežastimi. Tačiau vartotojai nuo maistu plintančios infekcijos gali apsisaugoti gamindami maistą namuose. Taip pat pasirinkę šaldytus maisto produktus, nes šie nėra mažiau maistingi ar sveiki, nei švieži.

Tiesa yra tokia, kad šaldyti maisto produktai turi daugybę privalumų kokybės, maistingumo, sveikatos, kainos, patogumo atžvilgiu. Pavyzdžiui, šaldyti vaisiai ir daržovės yra labai kokybiški, nes jie yra nuskinami tik tuomet, kai yra tinkamai prinokę, subrendę ir iškart yra užšaldomi būdami optimalios būklės. Mokslininkų įrodyta, kad šaldytuose maisto produktuose yra išlaikoma daugiau vitaminų, maisto medžiagų ir vėžį įveikti padedančių antioksidantų, be to, išsaugotos maistingosios medžiagos padeda geriau dirbti smegenims, kūnui, gerinti akių ir odos būklę. Šaldytus produktus patogu naudoti, kai skubame, kur kas paprasčiau galime paruošti daržoves – jos jau nuplautos, supjaustytos, žuvis ar krevetės yra paruoštos kepti. Skubančiam ir save prižiūrinčiam žmogui tai yra labai gera išeitis, kaip greitai ir sveikai pavalgyti. Dar viena labai teigiama užšaldyto maisto savybė ta, kad kol maistas yra užšaldytas, jis negenda, nes užkertamas kelias bakterijoms. Taigi, šiuolaikiniam laiko neturinčiam žmogui, besirūpinančiam savo sveikata vienas iš geriausių būdų yra vengti viešųjų maisto įstaigų ir maitintis namuose. Taip galima sutaupyti laiko, pinigų ir maitintis sveikiau.

Deja, dauguma žmonių net nesusimąsto, kokius maisto produktus jie nusiperka prekybos centruose. Parduotuvėse matome daugybę spalvingų, prinokusių vaisių ir daržovių, kurie atrodo lyg ką tik nuskinti, bet iš tikrųjų daržovės ilgai negali išlikti šviežios, todėl jos būna apipurkštos specialiomis priemonėmis, kad taip atrodytų. Iš tiesų vaisiai ir daržovės prieš pardavimą yra laikomi sandėliuose nuo dviejų savaičių iki mėnesio. Todėl pirkdami jūs nebūsite tikri, ar maisto produktai yra sunokę ar ne. Nusipirkę šiuos produktus ir jų iškart nevalgydami turime žinoti, kad jie po truputį genda ir netenka kai kurių maistinių medžiagų, kurių turėjo tik nuskinti vaisiai ir daržovės. Tuo tarpu šaldyti vaisiai ir daržovės, parduodami šaldikliuose, būna užšaldomi vos tik nurinkti. Todėl teigiama, kad juose išsilaiko daugiau vitaminų ir antioksidantų, kurie svarbūs mūsų organizmui. Taip pat šaldytos daržovės, vaisiai, bulvių produktai ir mėsa yra be natrio ir turi tokį patį kiekį kalio kaip ir šviežias maistas. Pasaulinė sveikatos organizacija rekomenduoja suvartoti ne daugiau kaip 6 gramus natrio kasdien, nes didelis natrio vartojimas šiomis dienomis yra siejamas su padidėjusiu aukšto kraujo spaudimo paplitimu. Vartoti šaldytą maistą ne tik patogu, bet ir sveika organizmui. Taigi, prieš pirkdami maisto produktus įvertinkime jų kokybę ir rinkimės geriausią variantą.

Iš tiesų, šaldyti maisto produktai yra sveikesni bei naudingesni mūsų organizmui. Mes jų galime rasti prekybos centruose bet kuriuo metų laiku. Šaldytame maiste yra išsaugoma daugiau maisto medžiagų, vitaminų, nesikaupia bakterijos ir yra mažesnė tikimybė apsinuodyti. Gamindami šaldytus maisto produktus mes sutaupome laiko, pinigų, taip pat šie maisto produktai yra labai praktiški, nes juos galima laikyti šaldiklyje ilgą laiką.

Kauno Jono Basanavičiaus gimnazijos moksleivės Gabrielė Tamašauskaitė ir Joana Kyllastinen kartu su mokytoja Jurgita Kėdžiuviene

Šaldyti ar švieži maisto produktai? - Natūralios medicinos paslaptys, vaistinėlė

Post a Comment

Предыдущий пост Следующий пост

Contact Form